İZMİR ÖZEL SAINT-JOSEPH FRANSIZ LİSESİ

JACQUES AUGEREAU (2)

Milli Eğitim Bakanlığınca alınan karar doğrultusunda yabancı özel okullar sadece lise seviyesinde öğrenci alabilecekti. Saint Joseph yetkilileri ortaokul sınıflarının yerine geçebilecek ve liseye Fransızca eğitimi almış, Saint Joseph ruhuna sahip öğrenciler yetiştirmek üzere Piri Reis Okullarını Orion Eğitim Vakfı aracılığıyla açmaya karar verdi. Bu karar ile beraber Saint Joseph Lisesi Müdürü Piri Reis Okulları ile de koordineli çalışmaya başladı. Ortaokuldan sorumlu öğretmenleri Piri Reis Okullarına atadı, atanan öğretmenlerin birkaçı hâlâ Piri Reis’te görev yapmaktadır. Piri Reis böyle doğdu, hayata böyle başladı. Bu sürece çocukluk dönemi diyebiliriz.

Zamanla bu okullar büyüdü ve kendi işleyişlerini oluşturdu. Bu da doğal bir gelişme ancak 2005- 2015 yılları arasında belli bir mesafe oluştu. Bu, çocukların ve ebeveynlerin birbirlerini her zaman iyi anlamadığı birbirlerini, var oluşlarını sorguladığı ve bilinçlendiği ergenlik dönemi olarak baktığımız bir dönemdir.

2014 yılında Sn. Lucien Arkas'ın Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı ve 2015’te Sn. Jacques Augereau'nun Saint Joseph'in Müdürü olarak göreve başlamalarıyla, barışçıl yetişkinlik dönemi geldi: Güçlü ve yapıcı ilişkiler başladı. Sayın Arkas, Sayın Augereau'dan Piri Reis Okullarının Genel Koordinatörlüğünü kabul etmesini istedi. Bu durum, bir yandan köklere dönüş oldu; diğer yandan da Sn. Augereau’nun, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sadece Piri Reis öğrencilerinin faydalanabileceği 9. sınıfa doğrudan geçiş için bir kontenjan oluşturma izninin almasına vesile oldu. Geçtiğimiz üç yıl boyunca, bu doğrudan geçiş sistemi iyi işledi ve bu sistem olmasaydı LGS puanı ile Saint Joseph Lisesi’nde   öğrenim hakkı elde edemeyecek olan öğrenciler kontenjan sınavı hakkıyla Saint Joseph’te 9. sınıfta eğitim görme avantajını yakalamıştır.